Ordinacija za genetiku i pedijatriju
prof.dr Popić-Paljić


FacebookButton r1 c1
 • pregledi
 • pedijatrija

Dragi roditelji

GENETSKO  SAVETOVALIŠTE  je prvo privatno genetsko savetovalište  u  Vojvodini osnovano 2004g. U Genetskom savetovalištu, na osnovu razgovora  sa genetičarem  budući roditelji  dobijaju informaciju  u vezi sa  rizicima i u vezi sa mogućnostima prevencije nalslednih bolesti i poremećaja naslednog materijala.

U proceni rizika od bolesti genetičar koristi  dob supružnika, porodično stablo, zanimanja su pružnika  u smislu izloženosti štetnim činiocima,  ishode prethodnih trudnoća i rizike u aktuelnoj trudnoći.
Na osnovu informacija koje dobiju  u vezi sa rizicima i mogućnostima prenatalne dijagnostike, bračni parovi ili trudnice sami odlučuju koje metode prenatalne dijagnoze žele da kororiste. 

Ko treba da se javi u genetsko savetovalište:

 • Bračni parovi  u čijim porodicama ima osoba sa naslednim bolestima ili sa poremećajem naslednog materijala.
 • Bračni parovi sa sterilitetom,
 • Bračni parovi koji se pripremaju za veštačku oplodnju,
 • Trudnice koje su imale spontane pobačaje , uginuća ploda ili mrtvorođenu decu.
 • Trudnice koje imaju 35 i više godina, ili partner ima više od 42g.
 • Trudnice sa patološkim nalazom ultrazvuka ili  biohemijskih testova,
 • Trudnice koje su koristile lekove ili bile izložene infekcijama,hemikalijama,lekovima, alkoholu, drogi  ili zraćenju.
 • Svi bračni parovi  koji  žele da osiguraju zdravo potomstvo.

Genetsko savetovanje i Analize

ANALIZE KARIOTIPA ZA BRAČNE PAROVE  KAO I KARIOTIPA IZ PLODOVE VODE, RESICA HORIONA I KRVI PLODA  RADI  TIM  BIOLOGA OBUČEN  U ORDINACIJI  „DR POPIĆ  PALJIĆ“ U  LABORATORIJI  MEDLAB  NOVI SAD  U SARADNJI  SA  Prof Dr FEODOROM POPIĆ PALJIĆ 

NA OSNOVU  INFORMACIJA  U VEZI SA ANALIZAMA  KOJE  BRAČNI PAROVI DOBIJU OD GENETIČARA, ONI ODLUČUJU O DALJEM TOKU  TRUDNOĆE.

SVE  NAVEDENE METODE  I POTREBNE ANALIZE  ORGANIZUJEMO  PO ŽELJI BRAČNIH  PAROVA.

 

Nakon rođenja vaše bebe

Nakon rođenja Vaše zdrave bebe vršimo:

 • pregledi dece kod kojih se sumnja  na nasledne bolesti,
 • pedijatrijski pregledi i  pregledi pedijatara- subspecjalita  pojedinih grana pedijatrije.

Vaša materica se širi i oslabljuje trbušne mišiće i stvara pritisak na leđa, a može pritiskati i živce u leđima. Osim toga, dodatna težina koju nosite znači opterećenje mišićima i zglobovima, zbog čega bol u leđima može biti još gora.

Možete osećati manjak stabilnosti i bol tokom hodanja, stajanja i sedenja.
 
Oko tri četvrtine trudnica oseća bol u nekom periodu tokom trudnoće. Najčešće se javlja u kasnijim mesecima i pogoršava se kako se trudnoća bliži kraju. Ta bol može potrajati i nakon porođaja, ali obično nestaje u roku od nekoliko meseci.
 
Postoje dve osnovne vrste bola u leđima koje se javljaju tokom trudnoće: lumbalna bol koja se javlja na području donjeg dela leđa i bol zadnjeg dela karlice. Neke žene osećaju obe vrsti boli.
 
Lumbalna bol podseća na bol donjeg dela leđa koju ste verovatno povremeno osetili i pre trudnoće. Možete imati osećaj da se bol širi i na područje nogu. Sedenje ili stajanje duže vreme obično pogoršavaju bol, a najintenzivnija je na kraju dana.
 
Veći broj trudnica oseća bol na području karlice. Možete ju osetiti duboko unutar zadnjice i butina. Može biti uzrokovana aktivnostima kao što su hodanje, penjanje po stepenicama, okretanje u krevetu ili podizanje stvari. Položaji u kojima ste savijeni u struku (sedenje na stolici i nagnutost prema napred) mogu bol učiniti još gorom.

Bolovi u ledjima
 
Može li to biti išijas?
 
Kada se bol proširi na zadnjicu i bedra, vrlo lako se može zameniti sa išijasom, koji je relativno redak za vreme trudnoće, javlja se tek kod oko 1% trudnica.
 
Ako patite od išijasa, bol u nozi će biti intenzivnija od bola u leđima, verovatno ćete osetiti bol ispod kolena, na području stopala i nožnih prstiju. Bol će biti propraćena trncima i osećajem utrnulosti.
 
Teži oblik išijasa može uzrokovati utrnulost u preponama i na području genitalija. Možete osetiti poteškoće tokom obavljanja nužde. Ako mislite da imate išijas, svakako posetite lekara.
 
Verovatnoća da ćete osećati bol u leđima je znatno veća ako ste ju osećali pre trudnoće ili za vreme prethodnih trudnoća. Takođe, sedelački način života, slaba fleksibilnost i slabi mišići leđa i stomaka povećavaju rizik od nastanka bola u leđima tokom trudnoće. Blizanačka trudnoća i gojaznost mogu povećati rizik od nastanka bola u leđima.
 
Šta preduzeti kako bi se prevenirao bol ili kako pomoci sebi?
 
Ako vas bole leđa, obavezno se javite lekaru, da otkloni sumnju da se radi o početku prevremenog porođaja. Kada znate da nije u pitanju ta komplikacija trudnoće, treba da pokušate da otklonite bol.

Naravno, kao i uvek, najbolje je sprečiti a ne lečiti, pa o tome treba misliti ranije – pokušajte da dobijanje na težini držite pod kontrolom, jedite pravilno i radite veđbe prilagođene vašem trenutnom stanju i mogućnostima.

Ako ipak počnete da osećate bol u leđima, nemojte uzimate lekove da ga otklonite, nego pokušajte da ojačate mišiće leđa i prednjeg trbušnog zida posebnim vežbama, uzmite pojas za trudnice da bi podigli trbuh i smanjili opterećenje na donji deo kičmenog stuba, izbegavajte cipele sa visokom štiklom, a nosite cipele sa srednjom visinom pete koje se i inače preporučuju u trudnoći. Nemojte stajati dugo, prosetajte kada ste u prilici. Spavajte na tvrdjem madracu..

S obzirom na to da treba da izbegavate bilo kakvo naprezanje kičme, nemojte dizati teške stvari, što uključuje u dizanje dece. Ako morate nešto da podignete, savijte se u kolenima, i ispravite kičmu, tako da kolena, a ne kičma trpe opterećenje.

Nekada može da pomogne i masaža – i to ne samo profesionalna. Zamolite muža da vam namaže ulje na donji deo leđa, i onda blagim pritiskom masira mišiće sa obe strane kičme, od dole ka gore.

Ishrana u trudnoci

Buduca mama se srece sa raznim pitanjima o ishrani, kako bi sebi i bebi obezbedila sve sto je potrebno ali tu je i strah od dobijanja na težini tokom trudnoce. Raznovrsna ishrana i dobra kombinacija namirnica te umerena fizicka aktivnost vode ka lepoj, spokojnoj  trudnoci.  Zna se da novorodence teži svega 25 odsto od ukupnog dobitka u telesnoj masi porodilje, i zato je neophodna stalna briga o nacinu ishrane i fizickoj aktivnosti. Trudnica bi trebalo da se ugoji od 9 do 15 kilograma.

Devet najuzbudljivijih meseci žena bi trebalo da se potpuno posveti zdravom nacinu života. Takav režim olakšace period kada se beba rodi i kada pocne laktacija.

Ishrana1
 
Na spisku za izbegavanje su slano, zacinjeno, slatkiši, alkohol, cigarete. Trudnice bi trebale  da piju dve litre tecnosti, uglavnom vode. Inace, dnevne kalorijske potrebe za ženu su od 2.000 - 2.200 kalorija. Tokom trudnoce taj iznos treba povecati za 15 odsto, odnosno za 300-500 kalorija na dan. Ako je u pitanju blizanacka trudnoca broj dozvoljenih kalorija se duplira. Naravno, podrazumeva se da se one unose u zdravom obliku- kroz meso, voce i povrce. Uzimanje više kalorija nego što je to potrebno bebi za rast, ne samo da je nepotrebno, vec je i nerazumno: veca telesna težina dovodi do naprezanja mišica što ima za posledicu bol u krstima, nogama, povecan zamor i proširene vene, beba može da ima preveliku težinu i da porodaj bude teži, posle porodaja je teže skinuti suvišne kolograme, a najteža komplikacija je povišen krvni pritisak. S druge strane, unošenje manje kalorija može da uspori razvoj bebe- može da rezultira padom rezerva masti, što dovodi do stvaranja tzv. ketona u krvi i urinu. Njihova produkcija je znak gladovanja, a ako je hronicna, može da rezultira mentalnom retardacijom deteta.

MESO

Ishrana trudnice treba da obiluje „mršavim mesom“ odnosno mesom živine, kao i nemasnom junetinom i nemasnom svinjetinom. Znacajno je da žene tokom trudnoce svaki dan jedu mesa, zato što organizam najbolje iskorišcava gvožde iz ove vrste namirnice, a preporucuje se konjetina. I riblje meso treba da bude na jelovniku, jer u njemu ima kalcijuma neophodnog za cvrste bebine kosti. Treba izbegavati slano i puno veštackih dodataka, masne i suhomesnate proizvode. Takode, meso mora uvek da bude dobro pripremljeno, jer je kod trudnica povecan rizik od trovanja bakterijama iz neadekvatno pripremljenog mesa.
Zdrav izvor proteina su i pasulj, pogotovo azuki pasulj koji mozete u radnji zdrave hrane da kupite, socivo i koštunjavi plodovi.

MLECNI PROIZVODI

Mleko i mlecni proizvodi su najbolji izvor minerala, proteina. Pijte mleko, jogurt, jedite mladi sir, kajmak... Kozije kiselo mleko i sir su dobri za imunolški sistem. Biljna mleka, poput pirincanog, bademovog lako su svarljiva te mogu biti  dobra zamena kravljim proizvodima pogotovo kod osoba sa alergijom na isto.
 
VOCE I POVRCE

Svaki dan je neophodan unos voca bogatog vitaminom C i porcije tamnozelenog lisnatog povrca. U ishranu treba da dominiraju sveže namirnice. Vitamin C se nalazi u jagodama, dinjama, kupusu, paprikama, prokelju... obezbedice vašoj bebi pravilan razvoj desni i tkiva, a vašem telu brže zarastanje rana i bolje apsorbovanje gvožda.
 
FOLNA KISELINA I VITAMINI

Trudnici je potrebno 400 mikrograma folne kiseline dnevno. Preporuka je da se kombinuju raznovrsna ishrana i suplemenati po potrebi. Namirnice bogate folnom kiselinom su pahuljice, peciva od celog zrna žitarica, beskvasni hlebovi, spanac, brokule, karfiol, špargle i mahunarke. Pošto je folna kiselina osetljiva na visoke temperature, povrce treba jesti presno ili kuvano na pari ili u vrlo malo vode. Cesta pojava medu trudnicama je i malokrvnost usled nedostatka gvožda, jer mnogo žena zapocinje trudnocu s veoma malim rezervama gvožda u organizmu.

Uz dodatak gvožda potrebno je piti i vitamin C zbog bolje apsorpcije. Gvozda ima u mesu, ribi, žumancetu, bundevi, smokvi, grašku, cvekli. Sok od cvekle sa zelenim povrcem je odlicna kombinacija za obezbedivanje folne kiseline i gvožda.

ŽITARICE

Izbegavajte hleb od belog brašna, i proizvode od kvasca. Birajte peciva i testenine napravljene od celog zrna žitarica. Testenina od heljde, jecma… Na vašem jelovniku neka bude i neglazirani pirinac jer je najbolji izvor prehrambenih vlakana i najsigurniji nacin da se spreci pojava zatvora koja je veoma cesta u toku trudnoce.
 
SLATKIŠI
 
Nekad treba uciniti sebi i pojesti komad omiljenog slatkiša, naravno ne treba preterivati. Med, crna cokolada od 70% kakao i više, kao i slatkiši sa fruktozom mogu biti dobra i zdravija zamena.

Određena fizičke aktivnosti u trudnoći su preporučljive. Vežbanje na dnevnoj bazi vam može pomoći da ostanete u formi i održite liniju tokom trudnoće. Naravno, trebalo bi da ste dobro upućeni u to koje vežbe smeju da se rade, a koje bi trebalo izbegavati naročito u prvom tromesečju.

U XIX Veku trudnoća se smatrala delikatnim stanjem koje zahteva konstantno mirovanje i neprekidnu negu.  Današnja filozofija je potpuno različita. Stručnjaci danas tvrde da fizička aktivnost samo može da koristi vama i vašoj bebi.

Žene koje su fizički aktivne lakše podnose trudnoću. Osim toga, vežbanje u trudnoći pomaže protiv umora i podstiče žene da se hrane zdravije. Endorfin, koje proizvodi hipofiza i pomaže nam da se osećamo bolje, luči se tokom fizičke aktivnosti i može pomoći trudnicama da se osećaju prijatnije, čak i usled preteranog divljanja hormona, koji prouzrokuju promene u raspoloženju. Takođe, vežbanjem se ojačavaju leđni i trbušni mišići što direktno vodi do smanjenja bolova u leđima i neželjenog istezanja ligamenata, što je direknta posledica naglog povećanja težine.

Neka istraživanja su pokazala da trudnice koje redovno vežbaju imaju lakši i kraći porođaj sa manjim brojem medicinskih intervencija, ali ne dozvolite da san o jednostavnijem porođaju bude vaša jedina motivacija, činjenica je da nije potpuno potvrđeno da vežbanje pomaže pri lakšem porođaju, imajući u vidu da na tok samog porođaja utiče tako mnogo faktora. Kakva god bila priroda vašeg porođaja, majke koje vežbaju su svakako bolje pripremljene za taj čin, kako fizički tako i mentalno.

Razlog vašeg vežbanja u trudnoći svakako ne bi trebala da bude redukcija težine. Gubitak težine tokom trudnoće se od strane stručnjaka nikako ne preporučuje.

Očekujte razlike u vežbanju

Čak iako ste navikli na vežbanje, ne naprežite se onoliko koliko ste to činili pre trudnoće. Vaš puls je sada viši, što znači da nećete morati rigorozno da vežbate kako biste došli do istih rezultata. Zapravo, vodite računa da se preterano ne opteretite, jer jedan od hormona koji se luči u trudnoći, hormon hCG, utiče da se mnogo lakše zagrejete. Takođe, pritisak na vaš respiratorni sistem može učiniti da ostanete bez daha. Još jedan savet: kako meseci protiču luči se hormon relaksin, a on utiče da vaši ligameniti i zglobovi omekšaju, što može dovesti do padova, uganuća i drugih mišićnih povreda, a sve to pored vašeg rastućeg stomaka koji vam remeti ravnotežu.

Kako će se vaša rutina promeniti? Teško je sastaviti sistem vežbi koji je prikladan svim trudnicama. On zavisi od stanja u kojem je žena bila pre trudnoće, kojim se aktivnostima bavila i kako se trudnoća odvija u smislu komplikacija i zdravstvenih rizika. Međutim, postoje smernice koje mogu da vam pomognu da izaberete sistem vežbi ili da korigujete onaj koji već praktikujete. Bez obzira na to za koji trening se odlučite, jedno pravilo važi za sve buduće mame – obavezno, ali obavezno se konsultujte sa svojim lekarom kao i fitnes stručnjakom pre nego što počnete da primenjujete izabrani program.

FizickeAktivnosti1

Početak vežbanja

Umerenost je ključna u svim aspektima trudnoće. Ako pre trudnoće niste uspeli da počnete sa ambicioznim planom vežbanja, svakako ne radite to sad kad ste trudni, ali to ne znači da ne možete da počnete neku vrstu vežbanja. Počnite lagano –  parkirajte svoj auto daleko od kancelarije i prošetajte, ili iskoristite trudnoću da krenete na lagan čas vežbanja za trudnice, na vežbe koje su dobre za vaše zglobove, ili na jogu.

Ako ste, kojim slučajem redovno vežbali pre trudnoće, imajte u vidu da ćete morati da modifikujete vaš program vežbi i prilagodite ga novonastaloj situaciji. Preterivanje u vežbanju može da uskrati krv i kiseonik vašoj bebi, učini da se pregrejete, kao i da dobijete visoku temperaturu, što može nepovoljno da utiče na razvoj vaše bebe. Mnogi stručnjaci savetuju da održavate puls ispod 140 otkcaja u minutu tokom vežbanja.
Slušajte vaše telo – ako ste ostali bez daha tako da ne možete da razgovarate, sigurno preterujete sa naporom. Nikad ne vežbajte do ivice iznemoglosti i ako se osećate malaksalo i pomalo nervozno dan nakon vežbanja, usporite.

Dobra forma

Posle trećeg ili četvrtog meseca trudnoće, kad prođu jutarnje mučnine i počnete da se osećate bolje, verovatno ćete početi više da uživate u vežbanju. Zapamtite, niste isti kao što ste to bili ranije i verovatno ćete morati da poštujete nekoliko novih pravila.

Jedno od pravila jeste da ne treba da ležite na leđima. Posle četvrtog ili petog meseca težina materice može usporiti protok krvi. Drugo važno upozorenje na koje verovatno niste obraćali pažnju, ali ste ga bili svesni, jeste da pazite kako se krećete. Kako se sa rastom stomaka vaš centar ravnoteže menja, važno je da dodatno obratite pažnju ili potpuno eliminišete aktivnosti koje podrazumevanje skakanje i brze promene pravca, kao što su step aerobik, tenis ili džogiranje.

Podizanje predmeta

Ko je mogao da zna da ćete ponovo morati da učite da sedate i ustajete, sad kad ste trudni? Ali na neki način, baš je tako, naročito tokom drugog trimestara. Dobro držanje i oprezni pokreti postaju još važniji kako se vaša materica povećava, mišići opuštaju, a kičma krivi. Sve ove promene, sa dodatnom masom vaših grudi i pomeranjem centra gravitacije, mogu da dovedu do bolova u leđima.

Najbolje ćete se izboriti sa tim ako zauzmete dobar položaj, bilo da sedite, stojite, hodate ili vežbate. Takođe bi trebalo da izaberete dobar dušek za spavanje. Nosite cipele sa širokom niskom petom, patike ili cipele na pertlanje, tako da ih možete prilagoditi ako noge počnu da vam otiču. Ako sedite za stolom duže vreme stavite jastuk između leđa i naslona i ispružite noge na drugu stolicu, kutiju, pa čak i gomilu knjiga.

Istezanje kod kuće

Do devetog meseca verovatno nećete moći da praktikujete baš sve što ste radili u prvim mesecima. Samo ustajanje sa stolice činiće vam se kao trening. Pored toga, potrudite se da nastavite sa osnovnim vežbanjem, kao što su to istezanja, ali i sa lakšim aerobnim aktivnostima kao što su to hodanje ili plivanje. Smanjite vežbanje sa šest do sedam puta nedeljno na tri puta, praveći češće pauze, ili smanjte obim vežbanja i razdaljine koje prelazite. Sve ovo vam može pomoći da ostanete motivisani.

Glavna stvar je da nastavite sa fizičkom aktivnošću i održite kontinuitet. Popravićete svoje raspoloženje i ojačaćete telo za sam porođaj. Izuzetak je ako ste iscrpljeni od vežbanja u poslednjih par nedelja pred porođaj. Kao i sportista koji se odmara pred važan događaj, morate da sačuvate energiju za važan dan.

Infekcije  u trudnoci koje mogu da oštete bebu
 
Pored naslednih bolesti i poremecaja naslednog materijala, plod koji se inace normalno razvija mogu da oštete cinioci iz spoljne sredine  koji se nazivaju teratogenima. Medu teratogenima se nalaze infektivni agensi, lekovi, hemikalije i fizicki agensi. Od uzrocnika infekcija teratogeni su uzrocnici: rubela, citomegalovirus, toksoplazma, sifilis, HIV, znatno rede virusi varicellae i herpes simpleks virus. To su najcešci uzrocnici cerebralne paralize. Virus rubellae je opasan ako inficira trudnicu koja nema imunitet (to su one koje nisu preležale i nisu vakcinisane), najopasniji je u prva tri meseca trudnoce. Zaražena beba ima oštecenja mozga, srca, oka i uva. Citomegalovirus kod majke  retko izaziva  manifestnu infekciju. Primarna infekcija u trudnoci majke oštecuje bebu. Bolest se kod novorodenceta može manifestovati slikom virusne sepse koja oštecuje citav organizam, sa posledicama oštecenja vida, sluha i psihomotornom retardacijom.

Trudnica Infekcija

Uzrocnik toksoplazmoze je široko rasprostranjen parazit ciji je glavni izvor zaraze domaca macka, ali se trudnica može zaraziti i ishranom termicki nedovoljno obradenim mesom ili nedovoljno opranim plitko sadenim povrcem. Kongenitalna infekcija uzrocnikom toksoplazmoze je moguca samo kada se majka  zarazi u trudnoci. Bebe imaju oštecanja mozga (radaju se sa malom glavom), oka i uva. Infekcija majke varicellom u prvom i drugom trimestru uzrokuje u svega 5% beba kongenitalne malormacije ploda. Manifestuju se ožiljnim kožnim promenama, zaostajanjem u mentalnom razvoju i nekompletnim razvojem ruku i nogu.

Herpes simpleks virus  mnogo je rizicniji za vec rodenu bebu. Majke koje imaju infekciju ovim virusom moraju prilaziti bebi sa maskom dok one koje imaju genitalni herpes moraju biti porodene carskim rezom. Virus koji u trudnoci može dovesti do ozbiljnog oštecenja bebe jeste Parvovirus B 19. Kod majke ovaj virus se manifestuje  kao respiratorna infekcija. Pošto su pojedine od  navedenih virusnih infekcija  sa teškim posledicama a toksoplazmoza se može leciti ako je na vreme otkrivena, potrebno je  da svaka  trudnica ima uraden tzv. TORCH. Za trudnicu je to  jednostavno vadenje krvi a znacajno obezbedenje zdravog potomstva.

Autor teksta: Dr Sonja Paljic

Kako se uzima uzorak horionskih čupica i koliko se čekaju rezultati  – CVS?

Uzimanje horionskih čupica je zasnovano na ideji da se horionske čupice mogu koristiti za prenatalnu dijagnostiku, jer njihove hromozomske i genske karakteristike odgovaraju fetalnim.

horionska cupica

Ovom metodom se poremećaj nasledne osnove otkriva vrlo rano sa 10 do 12 nedelja trudnoće, na brz način jer se na rezultat čeka 6-24h u našoj ordinaciji uz praktično jednak rizik po majku i bebu kao kod drugih metoda. Potvrda nalaza se dobija za 10 do 14 dana.

Trudnica leži na krevetu  a postupak se radi pod kontrolom ultrazvuka, preko trbušnog zida, trudnica može da oseti nelagodnost, retko bol. Ceo postupak se izvodi u ambulantnim uslovima.

Ordinacija za
genetiku i pedijatriju
prof.dr Popić-Paljić


Vojvođanskih brigada 11, 21000 Novi Sad
(021) 472.10.80 | 472.10.81 | 065.472.10.80
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Radno vreme i zakazivanje: 8-19h

Lokacija