Ordinacija za genetiku i pedijatriju
prof.dr Popić-Paljić


FacebookButton r1 c1

Trudnoća po nedeljama

tRUDNOCApOnEDELJAMA 1

 

1. NEDELJA


Ginekolog počinje da broji nedelje trudnoće od prvog dana Vaše poslednje menstruacije, a ne kako se uobičajeno misli od datuma začeća. Ukoliko Vaš ciklus dolazi na 28 dana, to će značiti da ćete zatrudneti tek u trećoj nedelji. U tom smislu, prva nedelja trudnoće je ustvari nedelja u kojoj Vi imate menstruaciju.

2. NEDELJA


Pod pojmom ovulacija, podrazumevamo pucanje folikula na jajniku (folikul je šupljina u jajniku ispunjena tečnošću u kojoj se nalazi jajna ćelija) i dešava se negde krajem druge nedelje od početka menstruacije. Ovo je vreme najveće plodnosti. Iz folikula na jajniku nastaje tzv. žuto telo koje proizvodi hormon progesteron, koji će biti odgovoran za promene na Vašem telu tokom druge faze menstrualnog ciklusa, ali i rane trudnoće. Hormon beta-hCG utiče na produžetak života žutog tela i održavanje trudnoće do potpunog razvitka posteljice (ako do oplodnje ne dođe, funkcija žutog tela se gasi, zbog čega nastaje “odumiranje” sluzokože materice i nastupa sledeća menstruacija).

3. NEDELJA


Kraj druge i početak treće nedelje je vreme kada će se u jednom od Vaših jajovoda susresti spermatozoid partnera i Vaša jajna ćelija. Kada spermatozoid partnera uđe u jajnu ćeliju, njegovo telo i rep se rastapaju, a jezgro, u kome se nalazi genetski materijal će početi da se “stapa” sa materijalom jajne ćelije. U ovom periodu, ni jedan više spermatozoid neće moći da uđe u jajnu ćeliju. Oplođena jajna ćeija se naziva Zigot i prvih nekoliko sati od spajanja ona će mirovati, a nakon toga će krenuti njena neverovatna deoba.
U matericu će jajna ćelija stići pet do sedam dana nakon oplođenja, imaće odprilike 30-tak ćelija.

Pol Vašeg deteta određuju 2 od 46 hromozoma- to su polni hromozomi odnosno gonosomi. I spermatozoid i jajna ćelija nose po jedan gonosom. Jajna ćelija ima X hromozom, a spermatozoid može imati ili X ili Y hromozom. U tom smislu, pol Vašeg deteta zavisi od spermatozoida koji je oplodio jajnu ćeliju. 

4. NEDELJA


Nedelju dana nakon oplodnje, Vaša beba se ugnezdila u sluzokožu materice i možemo reći da od ovog trenutka trudnoća i zvanično počinje. Spoljni omotač zigota pruža svojevrne izdanke tj. resice u endometrijum preko kojih će se omogućiti razmena hranljivih, ali i otpadnih, sastojaka između krvi majke i njene bebe. Ovo spajanje će postepeno rezultirati stvaranjem posteljice ili placente, organa koji će hraniti i štititi Vašu bebu narednih meseci.

5. NEDELJA


Tokom ove nedelje javljaju se nesigurni znaci trudnoće.  Pre svega, to mogu biti osetljive grudi ali i izostanak menstruacije. Međutim, ne predstavlja svaki izostanak menstruacije trudnoću. U stomaku možete da osetite blage grčeve, slične menstrualnim bolovima, koji se javljaju kao posledica uvećanja materice. Osetljivost čula mirisa biće prilično pojačana, što će vam u pojedinim situacijama biti neprijatno. Za ovaj period karakteristično je i pojačano lučenje pljuvačke. Sada, možete uraditi test kojim ćete potvrditi trudnoću.

Vaša beba- Krajem četvrte i početkom pete nedelje, blastocista se pretvara u embrion unutar koga počinjemo da razlikujemo tri listića, iz kojih će nastati tri različite vrste tkiva. Iz endoderma (unutrašnji listić) će nastati sistem organa za varenje, jetra, pankreas i pluća, a iz ektoderma nervni sistem, koža, kosa, očno sočivo. Središnji listić ili mesoderm, predstavlja osnovu iz koje će nastati koštano tkivo, mišići, bubrezi, srce i krvni sudovi. Ćelije svakog tkiva ponaosob će se premeštati dok ne stignu na svoje mesto. U središtu embriona počinje da se stvara ispupčenje od kojeg će se formirati srce i krvni sudovi.

6. NEDELJA


6 nedelja trudnoće

Ovo je vreme kada se trudnoća može videti ultrazvučnim pregledom. Embrionalni mešak je 10-15mm, a unutar njega se mogu videti otkucaji bebinog srca. U ovoj nedelji postaju vidljivi različiti delovi embriona. Iz svog prvobitnog oblika štita poprimiće oblik slova C.

 

 

 

7. NEDELJA


Sedmu nedelju trudnoće odlikuje pojava mučnine, a često i povraćanja. Bez obzira što je zovemo jutarnja mučnina može se javiti u bilo koje doba dana. Čest pratilac je i pojačana osetljivost na mirise, a kod nekih žena i osećaj umora, a grudi mogu biti osetljive. Razlog ovim promenama je povišen nivo hormona progesterona koji stvara žuto telo jajnika.

Vaša beba - Vaša beba se nalazi unutar embrionalnog meška i okružen je sa dve zaštitne membrane – amnionom i horionom. U ovoj nedelji počeće da se formiraju oči i  četiri  pupoljka od kojih će nastati ruke i noge.

8. NEDELJA


Prilikom ginekološkog pregleda u osmoj nedelji trudnoće, jasno će se osetiti povećanje i mekoća materice, međutim, ništa od toga se neće primetiti na Vašem izgledu! Razgovarajte sa Vašim lekarom o opcijama prenatalne dijagnostike. U ovom periodu radi se CVS ili biopsija horionskih čupica, kojom se sa velikom verovatnoćom mogu isključiti različite nasledne bolesti, ali i saznati pol Vaše bebe.

Vaša beba - U periodu intenzivne organogeneze razvijaju se i embrionalna pluća, a pupčana vrpca i posteljica obavljaju zajedničke funkcije. Pupčana vrpca počinje da snabdeva bebu neophodnim hranljivim materijama za život i rast.

9. NEDELJA


U devetoj nedelji amenoreje (izostanka menstruacije), na Vašem izgledu i dalje nema očiglednih znakova trudnoće, ili su promene male tako da ih samo Vi zapažate. U ovo vreme visina hCG hormona u krvi dostiže visoke vrednosti, zbog čega tegobe u vidu mučnine mogu biti veoma izražene.
Vaša beba - Bebina glava je, u ovom periodu, mnogo veća od tela. Mogu se videti pupoljci nogu i ruku sa mestima gde će biti prstići. Sa daljim razvijanjem mišićnog tkiva beba počinje da se pomera, ali se ovi pokreti mogu jedino registrovati na ultrazvučnom pregledu.

 

10. NEDELJA


U desetoj nedelji visina beta –hCG-a je razlog pojave tipičnih tegoba rane trudnoće kao što su osećaj mučnine, povraćanje i sl. Ovaj hormon je veoma bitan za trudnoću jer: predstavlja potporu funkciji žutog tela u proizvodnji i lučenju progesterona koji održava trudnoću, zatim ima uticaja na štitnu žlezdu koja u trudnoći povećava svoju funkciju za 25%. Takođe, zajedno sa drugim hormonima ovaj hormon sprečava odbacivanje ploda kao stranog tela.
Vaša beba
- U ovom periodu počinje formiranje polnih organa, a nastavlja se formiranje šaka i stopala. Srce je u potpunosti razvijeno!

11. NEDELJA


U jedanaestoj nedelji možete osetiti da se znojite više nego obično. Ta pojava je povezana sa porastom bazalnog metabolizma, ali i volumena krvi koja cirkuliše Vašim telom. Važno je da zapamtite da će se volumen krvi povećavati tokom cele trudnoće i da je veoma bitno da kontrolišete krvnu sliku kako ne bi došlo do anemije.

Vaša beba - Glava bebe svojom veličinom nadmašuje telo, a razlog tome je početak razvijanja mozga. Napreduje razvoj organa trbušne duplje.

12. NEDELJA


Iako se materica već prilično rastegla, i počela polako da napušta malu karlicu i da se širi ka trbušnoj duplji, trudnički stomačić ne mora biti vidljiv. Ovo vreme je rezervisano za procenu individualnog rizika buduće mame za hromozomopatije tipa Daunov, Edvardsov i Patauov sindrom. O tome je najbolje posavetovati se sa Vašim ginekologom.

Vaša beba - Završena je embriogeneza, Vaša beba se od sada zove fetus i kompletno je razvijena. Osim organa, razvijeni su prsti na rukama i nogama, a palac počinje da se razlikuje od drugih prstića. Beba pliva unutar materice, njeni pokreti su spontani, ali nisu voljni i ove pokrete još uvek ne možete osetiti. To je normalno, jer pokreti moraju biti dovoljno jaki, a beba dovoljno velika da bi ih majka mogla osetiti.13. NEDELJA


Trinaestu nedelju amenoreje karakteriše smanjenje nivoa hormona beta hCG u krvi, a samim tim polako nestaju i tegobe rane trudnoće: mučnina, razdražljivost i povraćanje. Pošto je period embriogeneze završen, stabiliše se dotok hormona specifičnih za trudnoću i samim tim rizik od spontanog pobačaja pada na 10% što će ostati konstanta do 28.nedelje.

Vaša beba - U trinaestoj nedelji telo bebe počinje da bude srazmerno u odnosu na glavu. Nastavlja se oblikovanje lica, naročito nosa i obraza. Formiraju  se otisci prstiju. Vene i organi su  jasno vidljivi kroz  još uvek prozirnu kožu. Beba  može da pomera ruke i prstiće, može da se smeši, mršti i sisa svoj palac. 

14. NEDELJA


Većina tegoba u ovom peridu je gotovo u potpunosti izčezla i mnoge žene opisuju ovaj period kao najlepši period trudnoće.

Vaša beba - U četrnaestoj nedelji beba je mnogo elastičnija, sa lakoćom pomera glavu, usta, ruke, zglobove, noge, stopala, čak i prste na njima. Vrat je duži i jači, i sada bebina brada ne mora više da se naslanja direktno na grudni koš.

15. NEDELJA


Petnaesta nedelja označava kraj prvog trimestra. Sada je trudnički stomačić  već jasno vidljiv i odeća polako postaje tesna.
Vaša beba - U ovoj nedelji telo bebe počinje da bude srazmerno u odnosu na glavu. Nastavlja se oblikovanje lica, naročito nosa i obraza. Iako su joj kapci i dalje čvrsto zatvoreni, beba može da primeti svetlost.

U ovoj nedelji se može raspoznati pol bebe.

16. NEDELJA


Šesnaesta nedelja označava početak drugog trimestra trudnoće. Nastavlja se dalji rast materice koja 16 nedelja trudnoćese sada uzdiže iznad stidne kosti. U ovo vreme mlečne žlezde započinju proizvodnju što dovodi do oticanja i osetljivosti dojki.

Vaša beba - Beba pliva u plodovoj vodi, čime se amortizuju svi pokreti majke. Plodova voda  ispunjava i disajne puteve bebe pre rođenja. Posteljica postaje sve važnija, kako za ishranu, tako i kao prepreka određenim infekcijama. Još uvek se razvijaju spoljni polni organi, ali se sada već lakše može videti pol bebe.

17 NEDELJA


Posteljica Vaše bebe sada predstavlja potpuno zreo organ. Nastavlja se rast materice čiji fundus nalazi negde oko sredine između stidne kosti i pupka. U ovom periodu zbog naglog širenja kože moguća je pojava strija. Takođe, moguća je pojava i bola u leđima. Ovaj bol nastaje usled omekšavanja vezivnog tkiva i hrskavice između pršljenova i karlice. Ovaj proces, ustvari, omugućava porođaj.

Vaša beba - U sedamnaestoj nedelji razvijaju se uši, beba postaje osetljivija na zvuk i čuje majčino srce. Njene oči su i dalje zatvorene, ali obrve i trepavice postaju gušće, a grudi se dižu i spuštaju  i ona  na taj način  vežba disanje.

18. NEDELJA


U ovoj nedelji moguće je da ćete osetiti prve pokrete Vaše bebe! Ovo „pravilo” uglavnom važi za mame koje su već bile trudne. Dame kojima je prva trudnoća treba da znaju da će za ovaj neopisiv osećaj imati vremena još naredne dve nedelje, naročito ako se pojavio koji kilogram viška!

Vaša beba - U osamnaestoj nedelji beba počinje da dobija potkožno masno tkivo. Fetus i posteljica su otprilike iste veličine. Beba sisa, guta i trepće. Trepavice i obrve su malene. Završava se okoštavanje sitnih koščica unutrašnjeg uha, kao i razvoj dela mozga koji prima i prerađuje zvučne signale. Pričajte sa svojom bebom!

19. NEDELJA


Devetnaesta nedelja amenoreje protiče tako što se materica i dalje širi, što dovodi do promena i u Vašem izgledu. Obratite pažnju na ishranu, koja treba biti raznovrsna i kvalitetna.
Vaša beba - Razvoj bebinih čula je u punom jeku. U mozgu se sada razvijaju centri za miris, ukus, sluh, vid i dodir.  Mlečni zubi su razvijeni, a sada počinju da se formiraju i stalni, iza njih.

20. NEDELJA


 20 nedelja trudnoće

U dvadesetoj nedelji i prvorotke bi trebalo da osete pokrete svoje bebe. Sada više nema dileme, i Vaš izgled oslikava da ste trudni. Struka gotovo i da nema, a sa porastom materice mogu se javiti određene tegobe. One nastaju jer materica potiskuje okolne organe želudac, bubrege i pluća, pa se može javiti često mokrenje, lošija probava, ili nedostatak vazduha prilikom napora.

Vaša beba - U dvadesetoj nedelji beba provede otprilike isto vremena u spavanju i u budnom stanju. U ovom periodu počinje izuzetno brz razvoj mozga, koji će trajati do pete godina života deteta. Počinje da se pojavljuje kosa na glavi.

21. NEDELJA


U drugom tromesečju trudnoće ćete značajno dobiti na težini. U ovom periodu rastu kalorijske potrebe buduće majke zbog pojačane funkcije štitne žlezde i porasta bazalnog metabolizma. Treba da obratite pažnju na to šta jedete, izbegavajte masnu i nezdravu hranu, kao i hranu u kojoj nema ili ima jako malo korisnih sastojaka.

Vaša beba - Sluh je sve bolje razvijen, pa beba sa lakoćom može da čuje zvukove iz spoljne sredine.  Na jeziku bebe sada se stvaraju regije koje su zadužene za ukus. Očni kapci su još uvek lagano slepljeni i zatvoreni. Obrve i trepavice nastavljaju da rastu.

22. NEDELJA


Dvadeset druga nedelja predstavlja period trudnoće kada je naizraženija anemija. Iako je ovo prirodna pojava u trudnoći (jer se obim plazme povećava za 30% a obim krvnih ćelija za 25%) sada je pravo vreme da se sa svojim lekarom konsultujete oko unosa gvožđa u organizam. Ako u ovoj nedelji odete na pregled i ako je beba dobro postavljena može se jasno videti pol, ali i proceniti bebina anatomija.

Vaša beba - Beba sada može da opipa i oseti svoje lice. Oči su formirane, ali boja zenica još uvek nije definisana. Kosti bebe su sada već čvrste. Okoštale su kosti uha, čekić, uzengija i nakovanj i zato sad beba bolje čuje.

23. NEDELJA


Ove nedelje možete osetiti Brakston-Hiksove kontrakcije. One su, u stvari, priprema same materice za porođaj. To su nepravilne i bezbolne tzv. uvežbavajuće kontrakcije. Glavna karakteristika ovih kontrakcija je što one ne utiču na cerviks pa stoga ne dolazi do njegovog skraćenja niti otvaranja, a samim tim ni do potiskivanja deteta. Ove kontrakcije može zabeležiti CTG aparat, koji se u prvom redu koristi za beleženje otkucaja srca Vaše bebe, kao i motoričke aktivnosti materice.

Vaša beba - Sada je razvijen osećaj za pokret. Ako je fetus ženskog pola, u njenim jajnicima se već stvaraju jajne ćelije, a ako je fetus muškog pola skrotumi su dobro razvijeni.

24. NEDELJA


U dvadeset četvrtoj nedelji se nastavlja dalji rast materice pri čemu njen vrh sada dostiže vaš pupak.

Vaša beba - Pokreti bebe se veoma dobro osećaju i buduća mama jasno  prepoznaje kada je beba budna, a kad spava.

Usta i usne postaju osetljivije, oči reaguju na jak izvor svetlosti ako se uperi u stomak, počinju da se otvaraju nozdrve. Poboljšavaju se refleksi.  Mozak se  brzo razvija. Bebino telo proizvodi bela krvna zrnca koja  pomažu u borbi protiv infekcija.

25. NEDELJA


U ovoj nedelji mogli biste da obratite više pažnje na ishranu. Pošto se materica uvećava, i sada je već izdignuta iznad pupka, dolazi i do većeg pritiska na želudac. U tom smislu, otežano je pražnjenje želudca, a može se javiti i osećaj gorušice. Držite se pravila o više manjih obroka kako biste olakšali tegobe koje se mogu javiti.

Vaša beba - Sada se formira sklonost ka korišćenju desne ili leve ruke. Možete osetiti  kako beba štuca.

Štucanje je u stvari reakcija na to što, vežbajući disanje, beba udiše i izdiše plodovu vodu i ponekad je proguta više no što bi trebalo. Počinje da dobija na težini.

26. NEDELJA


Kako Vaša trudnoća napreduje, a sada se već bližite kraju drugog trimestra, povećavaće se pritisak materice na druge organe, mogu se javiti bolovi u leđima i krstima. Odmarajte!

Vaša beba - Beba počinje da otvara oči, kapci se podižu, mrežnjača se formira, minijaturne trepavice i obrve nastavljaju da rastu. Poboljšavaju se funkcije sisanja i gutanja.

27. NEDELJA


27 nedelja trudnoćeDvadeset sedmom nedeljom se završava drugi trimestar trudnoće. Beba rođena u ovom periodu teška je oko 1000 grama, zahteva da bude u inkubatoru, ali je sposobna, da u slučaju prevremenog porođaja, preživi. 

Vaša beba - Omiljena aktivnost bebe u ovom periodu je sisanje palca, i na taj način ona vežba mišiće obraza i vilice.  Spava i budi se u pravilnim intervalima, otvara i zatvara oči.

28. NEDELJA


Ovom nedeljom počinje treći trimestar trudnoće. Sada bi već standardno trebalo da ponovo proverite krvnu sliku. Ukoliko ste Rh negativni, ove nedelje treba da uradite drugi test na antieritrocitna antitela. Ovaj test će pokazati da li su se u Vašoj krvi razvila antitela koja mogu ugroziti Vašu bebu.

Vaša beba - Mozak sada kontroliše ritmične disajne pokrete i telesnu temperaturu. Centralni nervni sistem je dovoljno razvijen da može da reguliše telesnu temperaturu. Telo je sve više zaokrugljeno, a koža je sve manje naborana. Beba može da prepozna  glas majke.

29. NEDELJA


U dvadeset devetoj nedelji, Vaš stomak i dalje raste. Sada Vam se malo proširio i grudni koš, tako da možete lakše da dišete.

Vaša beba - U dvadeset devetoj nedelji beba zauzima većinu prostora u  materici, a pokreti su intenzivni i učestali. Masno tkivo nastavlja da se nakuplja ispod kože, u ovoj fazi popunjavajući masne jastučiće na obrazima.

30. NEDELJA


U tridesetoj nedelji Vaš stomak i dalje raste…

Vaša beba - Beba u stomaku zauzima položaj sa prekrštenim rukama i nogama, a povećava se i veličina glavice.

31. NEDELJA


U ovom periodu možete osetiti neke kontrakcije koje će u narednom periodu biti jače. Ukoliko su kontrakcije učestale, pozovite svog lekara i konsultujte se oko svega što Vas brine.

Vaša beba - Okreće glavu sa jedne na drugu stranu, veoma je aktivna.  Kapci su često otvoreni kada je beba budna, a zatvoreni tokom spavanja. Jedini organ koji još treba da se potpuno razvije su pluća.

32. NEDELJA


Beba zauzima sve više prostora, pa se može desiti da Vam disanje bude otežano. Takođe, možete primetiti da su Vam ruke i noge natečene. Ukoliko se desi da Vam natekne lice i gornji deo tela, odmah se obratite vašem lekaru.

Vaša beba - Pigmentacija bebinih očiju se nije potpuno razvila, te je boja očiju uglavnom plava. Konačno formiranje pigmentacije oka zahteva izlaganje svetlosti i odvija se nekoliko nedelja nakon rođenja. Koža je roze boje, glatka i mekana. Ispod kože počinje da se formira „belo” masno tkivo, što kožu bebu čini svetlijom.

33. NEDELJA


Od početka trećeg trimestra redovno kontrolišite krvni pritisak i više odmarajte.

Vaša beba - Nastavlja se ubrzani rast bebinog mozga. Smanjen prostor u materici onemogućava bebu da se kreće slobodno kao do tada, pa će se i pokreti osećati manje intenzivno, ali istom učestalošću. Bebina pluća su i dalje prilično nezrela, ali beba sve više vežba disanje.

34. NEDELJA


Kako odmiču poslednje nedelje trećeg trimestra, može se desiti da sve više osećate umor, jer Vam je teško da nađete udoban položaj za spavanje. Pošto noću više ne možete da spavate kao ranije, probajte da, bar na kratko, odspavate u toku dana. Pokušajte da što više odmarate.

Vaša beba -  U ovom period se razvija imunitet, centralni nervni sistem, a beba ima svoj ritam budnosti i spavanja, pokreće se, sluša, sanja, oseća, uči...Ako su u pitanju blizanci, verovatno je da će ostati u položaju u kome se trenutno nalaze sve dok ne izadju napolje, jer više nemaju mesta da se mnogo pomeraju.

35. NEDELJA


U ovom periodu mogu se javiti grčevi u nogama. Najbrže ćete ih se rešiti ako savijate stopalo prema i od kolena. Dobra masaža leđa i nogu je ono što će Vam jako prijati u ovom periodu. Od ove nedelje pa do porođaja, svake nedelje treba da uradite CTG zapis!

Vaša beba - U trideset petoj nedelji polako se smanjuje količina plodove vode, a beba ubrzano dobija na težini. Potkožno masno tkivo se postepeno nagomilava.  Težina bebe je 2150 do 2300 g, a dužina oko 44 cm. Bubrezi su sada potpuno razvijeni, a jetra može da obrađuje neke otpadne materije.

36. NEDELJA


Sada već možete da očekujete da se beba svakog trenutka „spusti”, što znači da se njena glava namesti u karlični deo kao priprema za porođaj. To se može desiti nekoliko nedelja pre porođaja, ili tek kad on počne.

Kada se beba spusti, lakše ćete disati i manje ćete osećati gorušicu, jer se pritisak ispod pluća i na stomak smanjio.

Vaša beba – Bebino lice je sada glatko i debeljuškasto, obrazi su popunjeni. Zadebljali obraščići su delimična posledica razvoja viličnih mišića koja nastaje sisanjem palca.

37. NEDELJA


U 37. nedelji lekar će Vas pregledati kako bi utvrdio da li grlić otvoren. Takođe, pregledom će potvrditi i tačan položaj bebe.

Vaša beba – U ovom periodu beba vežba disajne pokrete, pripremajući se za život van materice. Pluća su joj sada već gotovo spremna za život van materice.

38. NEDELJA


Pokreti bebe se osećaju nekada češće, a nekada ređe. Beba može i da spava, te ako joj pokrete ne osećate kratko vreme (nekoliko sati) nemojte brinuti.

Ako veći deo dana ne osetite pokrete javite se ginekologu.

Vaša beba - U trideset osmoj nedelji beba je spremna za porođaj i ako se rodi u ovoj nedelji i nakon toga, smatra se da je rođena „u terminu”.

39. i 40. NEDELJA


Ne zaboravite CTG zapis! Ostalo je još samo malo i porođaj svakog trenutka može da krene! Ukoliko vam je teško da se udobno namestite u krevetu, upotrebite dodatne jastučiće kojima ćete podupreti stomak. Jastuk između kolena pomoći će da opustite kukove i leđa.

Vaša beba - U četrdesetoj nedelji beba je  spremna da izađe u spoljni svet i u najvećem broju slučajeva to čini prednjačeći glavicom. Koža bebe je ružičasta.  Težina i dužina su prosečno oko 3500 g i 50 cm, ali to varira od jedne do druge bebe i zavisi od mnogo činilaca. Dečaci su obično teži i duži od devojčica na rođenju. Mnoge bebe se rađaju sa kosom, koja je dugačka od 1 do 3 cm. Svaka beba je jedinstvena i neponovljiva.

Izvor "Specijalna ginekološka bolnica Jevremova"

Ordinacija za
genetiku i pedijatriju
prof.dr Popić-Paljić


Vojvođanskih brigada 11, 21000 Novi Sad
(021) 472.10.80 | 472.10.81 | 065.472.10.80
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Radno vreme i zakazivanje: 8-19h

Lokacija