Ordinacija za genetiku i pedijatriju
prof.dr Popić-Paljić


FacebookButton r1 c1

Ishrana u trudnoći

Ishrana u trudnoci

Buduca mama se srece sa raznim pitanjima o ishrani, kako bi sebi i bebi obezbedila sve sto je potrebno ali tu je i strah od dobijanja na težini tokom trudnoce. Raznovrsna ishrana i dobra kombinacija namirnica te umerena fizicka aktivnost vode ka lepoj, spokojnoj  trudnoci.  Zna se da novorodence teži svega 25 odsto od ukupnog dobitka u telesnoj masi porodilje, i zato je neophodna stalna briga o nacinu ishrane i fizickoj aktivnosti. Trudnica bi trebalo da se ugoji od 9 do 15 kilograma.

Devet najuzbudljivijih meseci žena bi trebalo da se potpuno posveti zdravom nacinu života. Takav režim olakšace period kada se beba rodi i kada pocne laktacija.

Ishrana1
 
Na spisku za izbegavanje su slano, zacinjeno, slatkiši, alkohol, cigarete. Trudnice bi trebale  da piju dve litre tecnosti, uglavnom vode. Inace, dnevne kalorijske potrebe za ženu su od 2.000 - 2.200 kalorija. Tokom trudnoce taj iznos treba povecati za 15 odsto, odnosno za 300-500 kalorija na dan. Ako je u pitanju blizanacka trudnoca broj dozvoljenih kalorija se duplira. Naravno, podrazumeva se da se one unose u zdravom obliku- kroz meso, voce i povrce. Uzimanje više kalorija nego što je to potrebno bebi za rast, ne samo da je nepotrebno, vec je i nerazumno: veca telesna težina dovodi do naprezanja mišica što ima za posledicu bol u krstima, nogama, povecan zamor i proširene vene, beba može da ima preveliku težinu i da porodaj bude teži, posle porodaja je teže skinuti suvišne kolograme, a najteža komplikacija je povišen krvni pritisak. S druge strane, unošenje manje kalorija može da uspori razvoj bebe- može da rezultira padom rezerva masti, što dovodi do stvaranja tzv. ketona u krvi i urinu. Njihova produkcija je znak gladovanja, a ako je hronicna, može da rezultira mentalnom retardacijom deteta.

MESO

Ishrana trudnice treba da obiluje „mršavim mesom“ odnosno mesom živine, kao i nemasnom junetinom i nemasnom svinjetinom. Znacajno je da žene tokom trudnoce svaki dan jedu mesa, zato što organizam najbolje iskorišcava gvožde iz ove vrste namirnice, a preporucuje se konjetina. I riblje meso treba da bude na jelovniku, jer u njemu ima kalcijuma neophodnog za cvrste bebine kosti. Treba izbegavati slano i puno veštackih dodataka, masne i suhomesnate proizvode. Takode, meso mora uvek da bude dobro pripremljeno, jer je kod trudnica povecan rizik od trovanja bakterijama iz neadekvatno pripremljenog mesa.
Zdrav izvor proteina su i pasulj, pogotovo azuki pasulj koji mozete u radnji zdrave hrane da kupite, socivo i koštunjavi plodovi.

MLECNI PROIZVODI

Mleko i mlecni proizvodi su najbolji izvor minerala, proteina. Pijte mleko, jogurt, jedite mladi sir, kajmak... Kozije kiselo mleko i sir su dobri za imunolški sistem. Biljna mleka, poput pirincanog, bademovog lako su svarljiva te mogu biti  dobra zamena kravljim proizvodima pogotovo kod osoba sa alergijom na isto.
 
VOCE I POVRCE

Svaki dan je neophodan unos voca bogatog vitaminom C i porcije tamnozelenog lisnatog povrca. U ishranu treba da dominiraju sveže namirnice. Vitamin C se nalazi u jagodama, dinjama, kupusu, paprikama, prokelju... obezbedice vašoj bebi pravilan razvoj desni i tkiva, a vašem telu brže zarastanje rana i bolje apsorbovanje gvožda.
 
FOLNA KISELINA I VITAMINI

Trudnici je potrebno 400 mikrograma folne kiseline dnevno. Preporuka je da se kombinuju raznovrsna ishrana i suplemenati po potrebi. Namirnice bogate folnom kiselinom su pahuljice, peciva od celog zrna žitarica, beskvasni hlebovi, spanac, brokule, karfiol, špargle i mahunarke. Pošto je folna kiselina osetljiva na visoke temperature, povrce treba jesti presno ili kuvano na pari ili u vrlo malo vode. Cesta pojava medu trudnicama je i malokrvnost usled nedostatka gvožda, jer mnogo žena zapocinje trudnocu s veoma malim rezervama gvožda u organizmu.

Uz dodatak gvožda potrebno je piti i vitamin C zbog bolje apsorpcije. Gvozda ima u mesu, ribi, žumancetu, bundevi, smokvi, grašku, cvekli. Sok od cvekle sa zelenim povrcem je odlicna kombinacija za obezbedivanje folne kiseline i gvožda.

ŽITARICE

Izbegavajte hleb od belog brašna, i proizvode od kvasca. Birajte peciva i testenine napravljene od celog zrna žitarica. Testenina od heljde, jecma… Na vašem jelovniku neka bude i neglazirani pirinac jer je najbolji izvor prehrambenih vlakana i najsigurniji nacin da se spreci pojava zatvora koja je veoma cesta u toku trudnoce.
 
SLATKIŠI
 
Nekad treba uciniti sebi i pojesti komad omiljenog slatkiša, naravno ne treba preterivati. Med, crna cokolada od 70% kakao i više, kao i slatkiši sa fruktozom mogu biti dobra i zdravija zamena.

Ordinacija za
genetiku i pedijatriju
prof.dr Popić-Paljić


Vojvođanskih brigada 11, 21000 Novi Sad
(021) 472.10.80 | 472.10.81 | 065.472.10.80
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Radno vreme i zakazivanje: 8-19h

Lokacija