Ordinacija za genetiku i pedijatriju
prof.dr Popić-Paljić


FacebookButton r1 c1

Amniocenteza

Koji se postupci koriste u cilju ispitivanja nasledne osnove ploda?

Kao uzorak za prenatalnu dijagnostiku , u cilju ispitivanja nasledne osnove ploda, danas se najcesce uzimaju amnionska tecnost, horionske cupice i fetalna krv.

amniocentaeza

Kako se uzima uzorak plodove vode i koliko se cekaju rezultati?

U toku trudnoce beba pliva u amnionskoj tecnosti, ciji se uzorak uzima u toku amniocenteze. Amniocenteza  se obicno radi izmedju 16-te i 18te nedelje trudnoce. Postupak se radi pod kontrolom ultrazvuka.

Pre intervencije , lekar radi ultrazvucni pregled kojim se meri beba, i proverava njena anatomija . Tada se odredi mesto sa kojeg je najbolje uzeti uzorak amnionske tecnosti,
što  je na bezbednoj razdaljini i od posteljice i od bebe,  pod kontrolom ultrazvuka uvlaci se tanka šuplja igla kroz stomak i njome se izvlaci mala kolicina amnionske tecnosti, koju beba brzo nadoknadi. Kolicina koja je potrebna je 20 ml.

U toku intervencije žena obicno ne oseti bol, a moze da oseti blago peckanje, grceve ili pritisak nakon intervencije. Žena moze imati blage kontrakcije , oskudno krvarenje iz vagine, ali i jedno i drugo najcesce spontano nestane nakon dan dva od intervencije.

Ukoliko se pojavi  krvarenje ili kontrakcije tada  žena treba da se obrati lekaru.
Rezultati analize, ukoliko se radi analiza PCR metodom dobijaju se za 3-4 dana, a rezultat punog kariotipa se u našoj ordinaciji dobija za 8-10 dana na sta smo veoma ponosni.

 

Ordinacija za
genetiku i pedijatriju
prof.dr Popić-Paljić


Vojvođanskih brigada 11, 21000 Novi Sad
(021) 472.10.80 | 472.10.81 | 065.472.10.80
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Radno vreme i zakazivanje: 8-19h

Lokacija