Ordinacija za genetiku i pedijatriju
prof.dr Popić-Paljić


FacebookButton r1 c1

Štetne infekcije u trudnoći

Infekcije  u trudnoci koje mogu da oštete bebu
 
Pored naslednih bolesti i poremecaja naslednog materijala, plod koji se inace normalno razvija mogu da oštete cinioci iz spoljne sredine  koji se nazivaju teratogenima. Medu teratogenima se nalaze infektivni agensi, lekovi, hemikalije i fizicki agensi. Od uzrocnika infekcija teratogeni su uzrocnici: rubela, citomegalovirus, toksoplazma, sifilis, HIV, znatno rede virusi varicellae i herpes simpleks virus. To su najcešci uzrocnici cerebralne paralize. Virus rubellae je opasan ako inficira trudnicu koja nema imunitet (to su one koje nisu preležale i nisu vakcinisane), najopasniji je u prva tri meseca trudnoce. Zaražena beba ima oštecenja mozga, srca, oka i uva. Citomegalovirus kod majke  retko izaziva  manifestnu infekciju. Primarna infekcija u trudnoci majke oštecuje bebu. Bolest se kod novorodenceta može manifestovati slikom virusne sepse koja oštecuje citav organizam, sa posledicama oštecenja vida, sluha i psihomotornom retardacijom.

Trudnica Infekcija

Uzrocnik toksoplazmoze je široko rasprostranjen parazit ciji je glavni izvor zaraze domaca macka, ali se trudnica može zaraziti i ishranom termicki nedovoljno obradenim mesom ili nedovoljno opranim plitko sadenim povrcem. Kongenitalna infekcija uzrocnikom toksoplazmoze je moguca samo kada se majka  zarazi u trudnoci. Bebe imaju oštecanja mozga (radaju se sa malom glavom), oka i uva. Infekcija majke varicellom u prvom i drugom trimestru uzrokuje u svega 5% beba kongenitalne malormacije ploda. Manifestuju se ožiljnim kožnim promenama, zaostajanjem u mentalnom razvoju i nekompletnim razvojem ruku i nogu.

Herpes simpleks virus  mnogo je rizicniji za vec rodenu bebu. Majke koje imaju infekciju ovim virusom moraju prilaziti bebi sa maskom dok one koje imaju genitalni herpes moraju biti porodene carskim rezom. Virus koji u trudnoci može dovesti do ozbiljnog oštecenja bebe jeste Parvovirus B 19. Kod majke ovaj virus se manifestuje  kao respiratorna infekcija. Pošto su pojedine od  navedenih virusnih infekcija  sa teškim posledicama a toksoplazmoza se može leciti ako je na vreme otkrivena, potrebno je  da svaka  trudnica ima uraden tzv. TORCH. Za trudnicu je to  jednostavno vadenje krvi a znacajno obezbedenje zdravog potomstva.

Autor teksta: Dr Sonja Paljic

Ordinacija za
genetiku i pedijatriju
prof.dr Popić-Paljić


Vojvođanskih brigada 11, 21000 Novi Sad
(021) 472.10.80 | 472.10.81 | 065.472.10.80
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Radno vreme i zakazivanje: 8-19h

Lokacija