Ordinacija za genetiku i pedijatriju
prof.dr Popić-Paljić


FacebookButton r1 c1

Metode prenatalne dijagnostike

Ukoliko se radi o bračnom paru koji već ima dete sa poremećajem naslednog materijala (hromozoma), paru gde trudnica ima rizik od godina da dobije ovakvo dete ili je jedan od supružnika nosilac "mirne" promene naslednog materijala (to je promena koja nosioca ne ugrožava, ali isti ima visok rizik da dobije bolesno potomstvo), ovakvom paru se predlaže jedna od metoda kojima se radi provera naslednog materijala (hromozoma) putem kariotipizacije, najčešće iz ćelija plodove vode, resica posteljice ili krvi ploda.

Uzimanje plodove vode se naziva amniocenteza, radi se pod kontrolom ultrazvuka što znači da je bezbedno za bebu (NE bode se beba, pošto se pod ultrazvukom vidi gde je), uzima se 20ml plodove vode. Uzimanje nije bolno, jer u trbušnom zidu nema mnogo nerava. Ova metoda se radi između 16 i 18-te gestacijske nedelje. Rizik od metoda je manji od 0,5%. Rezultat analize u našoj ordinaciji se dobija za 8 - 10 dana.

Uzimanje resica horiona (placente) se radi između 11 i 13-te gestacijske nedelje, takođe pod kontrolom ultrazvuka. Ranije uzimanje se ne preporučuje jer nosi određene rizike. Rezultat analize se u našoj ordinaciji dobija za 6 do 24 časa!

Kordocenteza - uzimanje krvi ploda iz pupčanika pod kontrolom ultrazvukaradi se sa 22-e i više gestacijskih nedelja. Metoda je osmišljena zbog naslednih bolesti krvi, ali se može po potrebi uraditi i kod sumnje na poremećaj hromozoma.

Naveći broj dece dobijaju roditelji starosti između 20 i 30 godina, pošto su u većini, to je razlog da i najveći broj bolesne dece dobiju oni. Za njih su uvedene tzv. "skrining metode" za prevenciju rađanja dece sa poremećajem naslednog materijala.

Slika za HOME

 

 

Ordinacija za
genetiku i pedijatriju
prof.dr Popić-Paljić


Vojvođanskih brigada 11, 21000 Novi Sad
(021) 472.10.80 | 472.10.81 | 065.472.10.80
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Radno vreme i zakazivanje: 8-19h

Lokacija