Ordinacija za genetiku i pedijatriju
prof.dr Popić-Paljić


FacebookButton r1 c1

Bol u leđima tokom trudnoće

Vaša materica se širi i oslabljuje trbušne mišiće i stvara pritisak na leđa, a može pritiskati i živce u leđima. Osim toga, dodatna težina koju nosite znači opterećenje mišićima i zglobovima, zbog čega bol u leđima može biti još gora.

Možete osećati manjak stabilnosti i bol tokom hodanja, stajanja i sedenja.
 
Oko tri četvrtine trudnica oseća bol u nekom periodu tokom trudnoće. Najčešće se javlja u kasnijim mesecima i pogoršava se kako se trudnoća bliži kraju. Ta bol može potrajati i nakon porođaja, ali obično nestaje u roku od nekoliko meseci.
 
Postoje dve osnovne vrste bola u leđima koje se javljaju tokom trudnoće: lumbalna bol koja se javlja na području donjeg dela leđa i bol zadnjeg dela karlice. Neke žene osećaju obe vrsti boli.
 
Lumbalna bol podseća na bol donjeg dela leđa koju ste verovatno povremeno osetili i pre trudnoće. Možete imati osećaj da se bol širi i na područje nogu. Sedenje ili stajanje duže vreme obično pogoršavaju bol, a najintenzivnija je na kraju dana.
 
Veći broj trudnica oseća bol na području karlice. Možete ju osetiti duboko unutar zadnjice i butina. Može biti uzrokovana aktivnostima kao što su hodanje, penjanje po stepenicama, okretanje u krevetu ili podizanje stvari. Položaji u kojima ste savijeni u struku (sedenje na stolici i nagnutost prema napred) mogu bol učiniti još gorom.

Bolovi u ledjima
 
Može li to biti išijas?
 
Kada se bol proširi na zadnjicu i bedra, vrlo lako se može zameniti sa išijasom, koji je relativno redak za vreme trudnoće, javlja se tek kod oko 1% trudnica.
 
Ako patite od išijasa, bol u nozi će biti intenzivnija od bola u leđima, verovatno ćete osetiti bol ispod kolena, na području stopala i nožnih prstiju. Bol će biti propraćena trncima i osećajem utrnulosti.
 
Teži oblik išijasa može uzrokovati utrnulost u preponama i na području genitalija. Možete osetiti poteškoće tokom obavljanja nužde. Ako mislite da imate išijas, svakako posetite lekara.
 
Verovatnoća da ćete osećati bol u leđima je znatno veća ako ste ju osećali pre trudnoće ili za vreme prethodnih trudnoća. Takođe, sedelački način života, slaba fleksibilnost i slabi mišići leđa i stomaka povećavaju rizik od nastanka bola u leđima tokom trudnoće. Blizanačka trudnoća i gojaznost mogu povećati rizik od nastanka bola u leđima.
 
Šta preduzeti kako bi se prevenirao bol ili kako pomoci sebi?
 
Ako vas bole leđa, obavezno se javite lekaru, da otkloni sumnju da se radi o početku prevremenog porođaja. Kada znate da nije u pitanju ta komplikacija trudnoće, treba da pokušate da otklonite bol.

Naravno, kao i uvek, najbolje je sprečiti a ne lečiti, pa o tome treba misliti ranije – pokušajte da dobijanje na težini držite pod kontrolom, jedite pravilno i radite veđbe prilagođene vašem trenutnom stanju i mogućnostima.

Ako ipak počnete da osećate bol u leđima, nemojte uzimate lekove da ga otklonite, nego pokušajte da ojačate mišiće leđa i prednjeg trbušnog zida posebnim vežbama, uzmite pojas za trudnice da bi podigli trbuh i smanjili opterećenje na donji deo kičmenog stuba, izbegavajte cipele sa visokom štiklom, a nosite cipele sa srednjom visinom pete koje se i inače preporučuju u trudnoći. Nemojte stajati dugo, prosetajte kada ste u prilici. Spavajte na tvrdjem madracu..

S obzirom na to da treba da izbegavate bilo kakvo naprezanje kičme, nemojte dizati teške stvari, što uključuje u dizanje dece. Ako morate nešto da podignete, savijte se u kolenima, i ispravite kičmu, tako da kolena, a ne kičma trpe opterećenje.

Nekada može da pomogne i masaža – i to ne samo profesionalna. Zamolite muža da vam namaže ulje na donji deo leđa, i onda blagim pritiskom masira mišiće sa obe strane kičme, od dole ka gore.

Ordinacija za
genetiku i pedijatriju
prof.dr Popić-Paljić


Vojvođanskih brigada 11, 21000 Novi Sad
(021) 472.10.80 | 472.10.81 | 065.472.10.80
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Radno vreme i zakazivanje: 8-19h

Lokacija